Arnica Montana Flower Extract

2020-11-03
Nazwa INCI

Arnica Montana Flower Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z kwiatów arniki górskiej


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik przeciwobrzękowy
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt bogaty w związki terpenowe, flawonoidy, olejki eteryczne i kwasy fenolowe, które odpowiadają za działanie tego składnika. Wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, łagodzące zaczerwienienia, a także działa przeciwobrzękowo, dlatego szczególnie dobrze sprawdza się w produktach pod oczy. Jest antyoksydantem i neutralizuje wolne rodniki, dlatego sprawdzi się również w kosmetykach anti-aging. Ze względu na działanie wzmacniające naczynia krwionośne oraz kojące jest wykorzystywany w kosmetykach do cery naczyniowej, podrażnionej oraz po opalaniu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa żółta lub brązowa
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w wodzie
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel