Arbutin

Nazwa INCI

Arbutin


Nazwa Zwyczajowa

Arbutyna


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik rozjaśniający skórę
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Arbutyna ma działanie rozjaśniające – hamuje wytwarzanie melaniny w skórze (inhibitor tyrozynazy). Zmniejsza widoczność przebarwień i wyrównuje koloryt skóry. Ma także właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Występuje w dużej ilości w liściach mącznicy lekarskiej. Jest aktywna w zasadowym pH.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub bezbarwny proszek
  • nietrwała w pH poniżej 7,5
  • rozpuszczalna w wodzie lub alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel