Amylopectin

Nazwa INCI


Amylopectin


Nazwa Zwyczajowa


Amylopektyna


Funkcja w Kosmetyku


  • substancja konsystencjotwórcza
  • regulator lepkości
  • humektant


Działanie w Kosmetyku


Polisacharyd pozyskiwany zwykle ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Jest naturalnym polimerem. Wpływa na konsystencję produktów oraz reguluje ich lepkość. Wiąże wodę, wykazuje właściwości nawilżające i wygładzające. Zapobiega wysychaniu produktów oraz nadaje słodki smak kosmetykom do pielęgnacji ust.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe
  • słodki smak
  • trudno rozpuszczalny w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel