Ammonium Lauryl Sulfate

Nazwa INCI

Ammonium Lauryl Sulfate


Nazwa Zwyczajowa

Laurylosiarczan amonu


Funkcja w Kosmetyku

  • środek powierzchniowo czynny
  • składnik pianotwórczy


Działanie w Kosmetyku

Anionowy środek powierzchniowo czynny. Ma dobre właściwości myjące jednak może działać drażniąco. Z tego względu często jest stosowany z innymi składnikami łagodzącymi i renatłuszczającymi. Używany w preparatach myjących do ciała i włosów. Pieni się znacznie słabiej w twardej wodzie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • żółtawa, lepka ciecz
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie
  • wrażliwy na twardą wodę

Ograniczenia
W produktach przeznaczonych do długotrwałego kontaktu ze skórą stężenia nie powinny przekraczać 1%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel