3-O-Ethyl Ascorbic Acid

Nazwa INCI

3-O-Ethyl Ascorbic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas 3-O-etylo-askorbinowy, witamina C


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • substancja rozjaśniająca skórę


Działanie w Kosmetyku

3-O Etylowy kwas askorbinowy jest najnowszą pochodną kwasu L-askorbinowego rozpuszczalną w wodzie. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia zewnątrzpochodnego wywołanego głównie przez wolne rodniki. Stymuluje także syntezę kolagenu, dlatego działa przeciwstarzeniowo (skuteczniejszy niż inne formy rozpuszczalne w wodzie). Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ma też działanie rozjaśniające skórę, ponieważ wpływa na syntezę melaniny przez hamowanie aktywności tyrozynazy. Cechuje się wysoką stabilnością, odpornością na działanie światła i temperatury, a także w wysokim stopniu przenika w głąb skóry i wykazuje się dużą skutecznością. W przeciwieństwie do pozostałych pochodnych rozpuszczalnych w wodzie, jest bezpośrednio wykorzystywana przez skórę (nie musi być najpierw przekształcana wewnątrz skóry do kwasu askorbinowego). Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, poszarzałych, z przebarwieniami oraz wspomagająco w kosmetykach przeciwsłonecznych. Pochodna ta jest odpowiednia dla cer wrażliwych, ponieważ nie powoduje podrażnienia skóry.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalna w wodzie
  • stabilna w pH 5.0 - 6.5


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel