Triethyl Citrate

Nazwa INCI

Triethyl Citrate


Nazwa Zwyczajowa

Cytrynian trietylu


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik deodoryzujący
  • rozpuszczalnik


Działanie w Kosmetyku

Substancja aktywna stosowana głównie w dezodorantach i antyperspirantach. Hamuje enzymatyczny rozkład składników potu, dzięki czemu ogranicza nieprzyjemny zapach. Nie wpływa na zmianę mikrobiomu skóry. Może również pełnić funkcję rozpuszczalnika dla składników trudno rozpuszczalnych w wodzie, a także zapobiegać kruszeniu się kosmetyków.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2021

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel