Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Water

Nazwa INCI


Solanum Lycopersicum (Tomato) Fruit Water

 


Nazwa Zwyczajowa


Woda z owoców pomidora / Hydrolat pomidorowy

 


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik antyoksydacyjny
  • składnik ściągający
  • składnik rozświetlający

 


Działanie w Kosmetyku


Woda z owoców pomidora stanowi cenne źródło antyoksydantów, w tym kwasu askorbinowego, flawonoidów i związków fenolowych. Zawiera również minerały, takie jak potas i magnez, oraz rozpuszczalne w wodzie kwasy organiczne, głównie kwas cytrynowy i jabłkowy. Dzięki obecności naturalnych mikroelementów oraz kwasów AHA w niskich stężeniach wykazuje delikatne działanie złuszczające, regulujące i ściągające. Wspiera naturalne procesy odnowy skóry, pomagając wygładzić jej powierzchnię i poprawić jej wygląd. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że woda pomidorowa pomaga chronić komórki skóry przed skutkami stresu oksydacyjnego. Jednocześnie działa łagodząco i odświeżająco, przyczyniając się do poprawy kolorytu oraz przywrócenia skórze zdrowego, naturalnego blasku. Doskonale sprawdza się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry szarej, zmęczonej, mieszanej oraz skłonnej do powstawania niedoskonałości.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • delikatny owocowo-ziołowy zapach
  • rozpuszczalny w wodzie

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel