Sodium DNA

Nazwa INCI


Sodium DNA


Nazwa Zwyczajowa


Sól Sodowa Kwasu Deoksyrybonukleinowego


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik aktywny
  • składnik przeciwstarzeniowy
  • składnik regenerujący


Działanie w Kosmetyku


Pochodna kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) - Sodium DNA, oznaczane w kosmetykach często skrótem PRDN znane jest z silnych właściwości przeciwstarzeniowych. Może wspomagać naturalną produkcję kolagenu i elastyny, co zmniejsza widocznośc zmarszczek, uelastycznia i wygładza strukturę skóry. Jego właściwości stylumujące odnowę i regenerację są wysoko cenione w przemyśle kosmetycznym i dzięki nim składnik znajduje się w wielu kremach, serum i maskach, przywracając skórze bardziej młodzieńczy wygląd. Składnik może mieć pochodzenie zwięrzęce - z ryb (najczęściej) lub roślinne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe: proszek lub liofilizat
  • barwa biała lub kremowa
  • bezzapachowy




Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień  2025

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel