Sodium Cocoate

Nazwa INCI


Sodium Cocoate


Nazwa Zwyczajowa


Kokosan sodu


Funkcja w Kosmetyku


  • surfaktant
  • emulgator


Działanie w Kosmetyku


To sól sodowa powstała w wyniku zmydlania kwasu tłuszczowego z oleju kokosowego. Jest naturalnym surfaktantem, wykazuje działanie myjące i emulgujące. Wykorzystywany jest w produktach myjących, takich jak szampony, żele pod prysznic czy mydła. Wspomaga tworzenie piany oraz chroni przed rozwarstwieniem emulsji na fazę wodną i olejową.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel