Prunus Serrulata Flower Extract

Nazwa INCI


Prunus Serrulata Flower Extract

 


Nazwa Zwyczajowa


Ekstrakt z kwiatów wiśni japońskiej (Sakura)

 


Funkcja w Kosmetyku


  • antyoksydant
  • substancja kondycjonująca skórę
  • substancja łagodząca

 


Działanie w Kosmetyku


Ekstrakt z kwiatów wiśni japońskiej wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki skóry przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami wywołanymi przez promieniowanie UV, głównie dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (m.in. kwercetyny, kempferolu) oraz antocyjanów. Hamuje proces glikacji białek, co wspiera ochronę kolagenu i elastyny przed degradacją oraz powstawaniem zmarszczek. Wykazuje właściwości przeciwzapalne poprzez zmniejszanie ekspresji mediatorów stanu zapalnego, łagodząc podrażnienia i zaczerwienienia. Ponadto ogranicza syntezę melaniny poprzez wpływ na aktywność tyrozynazy, wspomagając wyrównywanie kolorytu skóry i zapobieganie powstawaniu nowych przebarwień.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • klarowna do lekko mętnej ciecz
  • barwa od bladoróżowej do jasnobrązowej
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie, glikolach oraz mieszaninach wodno-alkoholowych

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel