Prunus Persica (Peach) Flower Extract

Nazwa INCI


Prunus Persica (Peach) Flower Extract

 


Nazwa Zwyczajowa


Ekstrakt z kwiatów brzoskwini

 


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik nawilżający
  • składnik kondycjonujący

 


Działanie w Kosmetyku


Ekstrakt z kwiatów brzoskwini stanowi bogate źródło fitozwiązków, wśród których znajdują się przede wszystkim flawonoidy, polifenole (m.in. pochodne kwercetyny i kemferolu) oraz kwasy fenolowe. Dzięki temu wykazuje działanie łagodzące, pomaga zmniejszać zaczerwienienia oraz uczucie dyskomfortu skóry. Dodatkowo wspiera utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia, zapewniając skórze efekt odświeżenia i poprawy jej ogólnego wyglądu.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciecz
  • rozpuszczalny w wodzie
  • barwa od jasnawej, żółtawej do jasnobrązowej
  • delikatny zapach roślinny

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel