Linoleic Acid

HTML

Nazwa INCI


Linoleic Acid

 


Nazwa Zwyczajowa


Kwas linolowy

 


Funkcja w Kosmetyku


  • Składnik aktywny
  • Składnik zmniejszający elektryzowanie się włosów
  • Emolient 

 


Działanie w Kosmetyku


Kwas linolowy to nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6. Jest składnikiem ceramidów i wspiera budowę cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Nałożony na skórę miejscowo wbudowuje się w jej struktury i zwiększa jej nawilżenie, poprzez ograniczenie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL). U osób z trądzikiem pospolitym stwierdza się obniżone stężenie kwasu linolowego w sebum, a uzupełnienie jego niedoborów zapobiega powstawaniu zaskórników i wspiera skórę skłonną do powstawania niedoskonałości. Dodatkowo kwas linolowy przyspiesza procesy regeneracji. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • oleista ciecz,
  • barwa od bezbarwnej do jasnożółtej,
  • składnik rozpuszczalny w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych (etanol, eter), a nierozpuszczalny w wodzie.

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel