Hypochlorous Acid

Nazwa INCI


Hypochlorous Acid

 


Nazwa Zwyczajowa


Kwas podchlorawy

 


Funkcja w Kosmetyku


  • Substancja antybakteryjna
  • Składnik zmniejszający niedoskonałości dla skór problematycznych

 


Działanie w Kosmetyku


Kwas podchlorawy ma silne działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej podrażnień. Wspomaga naturalne procesy regeneracji naskórka, przyspiesza gojenie i łagodzi swędzenie skóry. Jest niezwykle łagodny dla bariery skórnej i nie wywołuje podrażnień, dzięki czemu może być stosowany w pielęgnacji codziennej. Najczęściej występuje w kosmetykach w sprayu, które można stosować wielokrotnie w ciągu dnia, na przykład w podróży, w celu odświeżenia i działania antybakteryjnego.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • bezbarwna ciecz,
  • charakterystyczny, delikatny zapach chloru.

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel