Epigallocatechin Gallate

Nazwa INCI


Epigallocatechin Gallate

 


Nazwa Zwyczajowa


EGCG, Galusan epigallokatechiny

 


Funkcja w Kosmetyku


  • antyoksydant
  • składnik kojący
  • składnik nawilżający

 


Działanie w Kosmetyku


EGCG to polifenol wyizolowany z liści zielonej herbaty. Ma silne działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizuje reaktywne formy tlenu (wolne rodniki). Wykazuje udokumentowane działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie na Cutibacterium acnes. Te właściwości sprawiają, że jest skutecznym składnikiem w pielęgnacji skóry trądzikowej. Ponadto wykazuje zdolność do regulacji pracy gruczołów łojowych, co zapobiega powstawaniu nowych niedoskonałości. EGCG widocznie koi skórę, nawilża, a także spowalnia procesy starzenia, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe/proszek
  • bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i etanolu

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel