Cucumis Sativus Fruit Extract

Nazwa INCI


Cucumis Sativus Fruit Extract

 


Nazwa Zwyczajowa


Ekstrakt z owoców ogórka

 


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik kondycjonujący
  • składnik łagodzący
  • antyoksydant

 


Działanie w Kosmetyku


Ekstrakt z owoców ogórka wykazuje szerokie działanie nawilżające, kojące oraz antyoksydacyjne. Zawarte w nim polisacharydy oraz aminokwasy skutecznie wiążą cząsteczki wody w warstwie rogowej naskórka, wspierając funkcjonowanie naturalnego czynnika nawilżającego (NMF) i wzmacniając barierę naskórkową. Obecność związków fenolowych (m.in. kwasu kawowego i galusowego) oraz witaminy C zapewnia potencjał antyoksydacyjny, dzięki czemu ekstrakt neutralizuje wolne rodniki, chroniąc strukturę komórkową przed stresem oksydacyjnym. Ekstrakt wykazuje również właściwości przeciwzapalne i delikatnie ściągające, łagodząc podrażnienia, redukując zaczerwienienia oraz wspomagając zmniejszanie obrzęków (m.in. w okolicach oczu). Fitozwiązki zawarte w wyciągu mogą ponadto wywoływać łagodne działanie hamujące wobec tyrozynazy, co sprzyja wyrównywaniu kolorytu skóry.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciecz
  • barwa przezroczysta do jasnożółtej lub lekko zielonkawej płyn
  • świeży, charakterystyczny zapach
  • bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel