Ceteareth-20

Nazwa INCI


Ceteareth-20


Nazwa Zwyczajowa


Etoksylowany alkohol cetostearylowy


Funkcja w Kosmetyku


  • emulgator O/W
  • solubilizator
  • modyfikator reologii
  • substancja pianotwórcza


Działanie w Kosmetyku


Surowiec stosowany jest do produkcji emulsji typu olej w wodzie. Wpływa na konsystencję produktu oraz tworzy i stabilizuje pianę. Umożliwia wprowadzenie do roztworu substancji nierozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycji zapachowych. Stosowany w preparatach myjących usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe w postaci płatków
  • barwa biała
  • rozpuszczalne w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel