Cera Microcristallina

Nazwa INCI


Cera Microcristallina


Nazwa Zwyczajowa


Wosk mikrokrystaliczny


Funkcja w Kosmetyku


  • emolient
  • substancja konsystencjotwórcza
  • regulator lepkości
  • emulgator


Działanie w Kosmetyku


Jest substancją pozyskiwaną podczas procesu rafinacji ropy naftowej. Stanowi bazę dla wielu kosmetyków, nadaje im odpowiednią konsystencję oraz modyfikuje ich lepkość. Jest emolientem, który tworzy film ochronny na powierzchni skóry i włosów. Zmniejsza przeznaskórkową ucieczkę wody i nadaje połysk. Służy do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych oraz kolorowych, m.in. pomadek.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciało stałe
  • barwa biała
  • brak zapachu
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w substancjach organicznych



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel