Acetyl Glucosamine

Nazwa INCI


Acetyl Glucosamine

 


Nazwa Zwyczajowa


N-acetyloglukozamina, N-acetylo-D-glukozamina (NAG)

 


Funkcja w Kosmetyku


  • Składnik depigmentacyjny (rozjaśniający)
  • Substancja nawilżająca (humektant)
  • Składnik wygładzający
  • Antyoksydant

 


Działanie w Kosmetyku


N-acetyloglukozamina (NAG) jest pochodną glukozy i kluczowym składnikiem potrzebnym do powstania kwasu hialuronowego w skórze. Zwiększa poziom nawilżenia, wygładzenia i elastyczności. Ma też udowodnione naukowo działanie rozjaśniające - uniemożliwia przekształcenie tyrozynazy (niezbędnego enzymu do produkcji barwnika) w formę aktywną. Dodatkową właściwością NAG jest działanie antyoksydacyjne, czyli spowalniające podrażnienia i starzenie, przyspieszające przez wolne rodniki. NAG to składnik wielu kosmetyków ukierunkowanych na rozświetlenie skóry i zmniejszenie widoczności zmęczenia i przebarwień.

 


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • Postać: biały/kremowy, krystaliczny proszek
  • Rozpuszczalny w wodzie

 



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2026

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel