Zinc Oxide

Nazwa INCI

Zinc Oxide


Nazwa Zwyczajowa

Tlenek cynku / Biel cynkowa


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UV (UVB, długie UVA)
  • pigment (CI 77947)
  • wypełniacz
  • składnik przeciwbakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Filtr nieorganiczny. W produktach fotoprotekcyjnych pozostaje na powierzchni skóry (może bielić) rozpraszając oraz absorbując promieniowanie UVA i UVB. W formie nano jest transparentny. Dodawany do kosmetyków także jako składnik przeciwzapalny, gojący i wysuszający. Działa również sebostatycznie i przeciwbakteryjnie. Często spotykany w produktach do opalania oraz w kosmetykach dla dzieci, przeciwtrądzikowych i na odparzenia.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • w produktach kosmetycznych nie rozpuszcza się, tworzy zawiesinę
  • stabilny

Ograniczenia
Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to 25%. Nie do zastosowań, które mogą prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego na kontakt poprzez wdychanie.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel