Xanthan Gum
Nazwa INCI
Xanthan Gum
Nazwa Zwyczajowa
Guma ksantanowa
Guma ksantanowa
Funkcja w Kosmetyku
- modyfikator reologii - zagęstnik
- stabilizator
- lepiszcze
Działanie w Kosmetyku
Polisacharyd, który wykorzystywany jest najczęściej jako substancja zwiększająca lepkość kosmetyku (zagęszczająca) oraz poprawiająca stabilność emulsji lub zawiesin. Może być też dodawany do kosmetyków myjących jako substancja stabilizująca pianę. Stosowany w różnych typach produktów. Jest stabilny w szerokim zakresie pH 3-12 i temperatury. Może stanowić pożywkę dla bakterii. Otrzymywany w procesie fermentacji bakterii Xanthomonas campestris.
Polisacharyd, który wykorzystywany jest najczęściej jako substancja zwiększająca lepkość kosmetyku (zagęszczająca) oraz poprawiająca stabilność emulsji lub zawiesin. Może być też dodawany do kosmetyków myjących jako substancja stabilizująca pianę. Stosowany w różnych typach produktów. Jest stabilny w szerokim zakresie pH 3-12 i temperatury. Może stanowić pożywkę dla bakterii. Otrzymywany w procesie fermentacji bakterii Xanthomonas campestris.
Właściwości Fizyczno-Chemiczne
- biały proszek
- rozpuszczalna w wodzie
Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020