Xanthan Gum

Nazwa INCI

Xanthan Gum


Nazwa Zwyczajowa

Guma ksantanowa


Funkcja w Kosmetyku

  • modyfikator reologii - zagęstnik
  • stabilizator
  • lepiszcze


Działanie w Kosmetyku

Polisacharyd, który wykorzystywany jest najczęściej jako substancja zwiększająca lepkość kosmetyku (zagęszczająca) oraz poprawiająca stabilność emulsji lub zawiesin. Może być też dodawany do kosmetyków myjących jako substancja stabilizująca pianę. Stosowany w różnych typach produktów. Jest stabilny w szerokim zakresie pH 3-12 i temperatury. Może stanowić pożywkę dla bakterii. Otrzymywany w procesie fermentacji bakterii Xanthomonas campestris.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • rozpuszczalna w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel