Vaccinium Myrtillus Fruit Extract
Nazwa INCI
Vaccinium Myrtillus Fruit Extract
Nazwa Zwyczajowa
Ekstrakt z owoców borówki czarnej
Ekstrakt z owoców borówki czarnej
Funkcja w Kosmetyku
- antyoksydant
- składnik nawilżający
- składnik rozjaśniający
Działanie w Kosmetyku
Ekstrakt jest bogaty antocyjany, kwasy (np. jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), witaminy, garbniki, cukry i inne składniki, które odpowiadają za jego działanie. Nawilża, działa antyoksydacyjnie, wygładzająco, lekko rozjaśniająco i wyrównująco koloryt skóry. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i ściągające. Ekstrakt jest wykorzystywany głównie w kosmetykach do skóry naczyniowej, a także tłustej i trądzikowej.
Ekstrakt jest bogaty antocyjany, kwasy (np. jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), witaminy, garbniki, cukry i inne składniki, które odpowiadają za jego działanie. Nawilża, działa antyoksydacyjnie, wygładzająco, lekko rozjaśniająco i wyrównująco koloryt skóry. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne i ściągające. Ekstrakt jest wykorzystywany głównie w kosmetykach do skóry naczyniowej, a także tłustej i trądzikowej.
Właściwości Fizyczno-Chemiczne
- ciało stałe – proszek
- barwa różowa
- rozpuszczalny w wodzie
Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2020