Urtica Dioica (Nettle) Leaf Extract

Nazwa INCI

Urtica Dioica (Nettle) Leaf Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z liści pokrzywy zwyczajnej


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik seboregulujący
  • składnik przeciwłupieżowy
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt bogaty we flawonoidy, garbniki i sole mineralne. Wykazuje działanie przeciwzapalnie, antyseptyczne i ściągające. Wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje wydzielanie sebum i wspomaga gojenie stanów zapalnych. Jest antyoksydantem - chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W kosmetykach do włosów i skóry głowy działa przeciwłupieżowo, wygładza, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Stosowany jest szczególnie w kosmetykach do skóry tłustej i trądzikowej, a także w produktach do włosów przetłuszczających się lub z łupieżem.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa zielono-brązowa
  • charakterystyczny zapach
  • częściowo rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel