Urea

Nazwa INCI

Urea


Nazwa Zwyczajowa

Mocznik


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • składnik zmiękczający (keratoplastyczny)
  • składnik złuszczający (keratolityczny)


Działanie w Kosmetyku

Jest składnikiem NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego znajdującego się w skórze. Stosowany w kosmetykach ma zdolność do wnikania w naskórek, gdzie zwiększa wiązanie wody w komórkach i między komórkami. Obniża przeznaskórkową utratę wody. Stosowany w stężeniu do 10% wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające. W wyższym stężeniu działa złuszczająco. Często spotykany składnik w preparatach do skóry suchej, zrogowaciałej, szorstkiej. W wyższych stężeniach często występuje w kremach do stóp.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwne kryształy
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel