Tocopheryl Acetate

Nazwa INCI

Tocopheryl Acetate


Nazwa Zwyczajowa

Octan witaminy E


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • składnik aktywny


Działanie w Kosmetyku

Silny antyoksydant. Ma dużą zdolność do przenikania w głąb naskórka. Przyspiesza procesy regeneracji oraz spowalnia procesy starzenia, poprzez redukcję wolnych rodników. Często dodawany jest do emulsji oraz kosmetyków lipofilnych, aby zapobiec utlenianiu tłuszczów tzw. jełczeniu. Jest stabilną pochodną Tokoferolu (witamina E), znacznie odporniejszą na promieniowanie UV oraz powietrze.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • żółta oleista ciecz
  • rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel