Tocopherol

Nazwa INCI

Tocopherol


Nazwa Zwyczajowa

Witamina E


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Silny antyoksydant. Ma dużą zdolność do przenikania w głąb naskórka. Przyspiesza procesy regeneracji oraz spowalnia procesy starzenia, poprzez redukcję wolnych rodników. Często dodawany jest do emulsji oraz kosmetyków lipofilnych, aby zapobiec utlenianiu tłuszczów tzn. jełczeniu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • żółta oleista ciecz
  • rozpuszczalna w tłuszczach
  • wrażliwa na promieniowanie UV i wysoką temperaturę


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel