Titanium Dioxide

Nazwa INCI

Titanium Dioxide


Nazwa Zwyczajowa

Dwutlenek tytanu / Biel tytanowa


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UV
  • pigment


Działanie w Kosmetyku

Filtr nieorganiczny. W produktach fotoprotekcyjnych pozostaje na powierzchni skóry (może bielić) rozpraszając oraz absorbując promieniowanie UVA i UVB. W formie nano jest transparentny. Często spotykany w produktach do opalania jako substancja promieniochronna oraz w kosmetykach kolorowych (pudrach, podkładach), w których poprawia krycie oraz rozjaśnia.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • w produktach kosmetycznych nie rozpuszcza się, tworzy zawiesinę
  • stabilny
  • bezzapachowy

Ograniczenia
  • Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to 25%. W formie nano - nie należy stosować w produktach, które mogą prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego na kontakt poprzez wdychanie.


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

    Polecane

    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel