Stearic Acid

2021-02-04
Nazwa INCI

Stearic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas stearynowy


Funkcja w Kosmetyku

  • stabilizator emulsji
  • emolient
  • modyfikator reologii
  • składnik zmętniający


Działanie w Kosmetyku

Nasycony kwas tłuszczowy, który występuje naturalnie w olejach, tłuszczach i woskach. Stosowany jest jako emolient, składnik renatłuszczający w kosmetykach myjących, koemulgator emulsji O/W, a także stabilizator emulsji, który zapobiega przed rozwarstwianiem kosmetyku i poprawia jego trwałość. Może modyfikować konsystencję produktów. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka, działając ochronnie i pośrednio nawilżająco. Czasami wykorzystywany w kosmetykach myjących, w których jest substratem do wytworzenia mydła. Często wykorzystywany w różnego rodzaju sztyftach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała lub żółta
  • bezwonny lub o łagodnym zapachu
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w alkoholu lub eterze


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Luty 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel