Squalane

Nazwa INCI

Squalane


Nazwa Zwyczajowa

Skwalan


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Skwalan jest odpowiednikiem kosmetycznym skwalenu (występującego w sebum; zanika on wraz z wiekiem). Ze względu na brak podwójnych wiązań nie jest tak reaktywny, dlatego jest formą stabilniejszą. Najstabilniejszą i najczystszą formą jest ten z trzciny cukrowej. Ma formę lekkiego olejku, który dobrze się wchłania i może wspomagać przenikanie innych składników, które zostaną wraz z nim zaaplikowane. Regeneruje skórę, łagodzi podrażnienia oraz przynosi ulgę suchej i popękanej skórze. Zapobiega utracie wody z naskórka i zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, jednocześnie nie działając komedogennie. Może być stosowany samodzielnie lub jako wzbogacenie innych kosmetyków.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lekki olejek
  • bezzapachowy


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel