Sodium Lauryl Sulfate

Nazwa INCI

Sodium Lauryl Sulfate


Nazwa Zwyczajowa

Sodium Lauryl Sulfate / SLS


Funkcja w Kosmetyku

  • surfaktant / środek powierzchniowo czynny
  • substancja pianotwórcza


Działanie w Kosmetyku

Anionowa substancja powierzchniowo czynna. Powszechnie stosowana do produktów myjących włosy, ciało, twarz oraz pastach do zębów. Skutecznie usuwa zabrudzenia. Może jednak wywoływać podrażnienia. Dlatego też w produktach kosmetycznych łączona jest z amfoterycznymi lub niejonowymi środkami powierzchniowo czynnymi. Dzięki temu tworzą się micele mieszane, które minimalizują ryzyko podrażnień czy wysuszenia.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz lub ciało stałe w zależności od stężenia
  • bezbarwna lub jasnożółta
  • stabilna w szerokim zakresie pH
  • słabo rozpuszczalna w wodzie na zimno, a dobrze rozpuszczalna na gorąco


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel