Sodium Lactate

Nazwa INCI


Sodium Lactate


Nazwa Zwyczajowa


Mleczan sodu


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik nawilżający
  • składnik złuszczający
  • substancja hydrofilowa
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku


Mleczan sodu jest to związek organiczny, który w kosmetykach pełni funkcję składnika nawilżającego. Posiada zdolność do przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie, a w wyższych stężeniach keratolitycznie, czyli zmiękcza oraz złuszcza naskórek. Jest również substancją buforującą - reguluje pH i neutralizuje kwasy. Mleczan sodu jest bezpiecznym i naturalnym konserwantem.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • bezbarwna ciecz
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w wodzie



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel