Sodium Hyaluronate

Nazwa INCI

Sodium Hyaluronate


Nazwa Zwyczajowa

Hialuronian sodu


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant


Działanie w Kosmetyku

Składnik, który ma dużą zdolność do wiązania cząsteczek wody, dzięki czemu poprawia nawilżenie skóry, a także utrzymuje wilgotność masy kosmetycznej, zapobiegając wysychaniu. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierną utratę wody z naskórka, działa ochronnie i wspomaga regenerację. Dodatkowo zmiękcza, uelastycznia i wygładza skórę oraz włosy. Jest nieco tańszy i łatwiejszy w formułowaniu niż kwas hialuronowy, ale pełni bardzo podobną funkcję.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel