Salvia Sclarea (Clary) Oil

Nazwa INCI

Salvia Sclarea (Clary) Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olejek z szałwii muszkatołowej


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik zapachowy
  • składnik antyseptyczny
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku

Olejek eteryczny o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i ściągającym. Stosowany jest szczególnie w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej. W kosmetykach do skóry głowy działa przeciwłupieżowo, reguluje wydzielanie łoju i stymuluje porost włosów. Nadaje lub maskuje zapach kosmetyków. Nie jest zalecany do stosowania w czasie ciąży.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa żółta
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu etylowym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel