Salvia Hispanica (Chia) Seed Oil

Nazwa INCI

Salvia Hispanica (Chia) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z szałwii hiszpańskiej / olej z nasion chia


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Olej z szałwii hiszpańskiej zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega 3, ale także omega 6), antyoksydantów (flawonoidy), witamin oraz mikroelementów. Jest stabilnym olejem. Wykazuje działanie regenerujące, przeciwzapalne, łagodzące i uelastyczniające skórę. Wzmacnia barierę lipidową naskórka i poprawia poziom nawilżenia, a także działa ochronnie. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Zapobiega stanom zapalnym skóry, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Olej ten może być stosowany także w pielęgnacji włosów – działa wygładzająco i kondycjonująco. Polecany szczególnie w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i skłonnej do stanów zapalnych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa ciemnożółta
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Luty  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel