Salicylic Acid

Nazwa INCI

Salicylic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas salicylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik keratolityczny
  • składnik antybakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Kwas beta-hydroksylowy (BHA). Naturalnie występuje w korze wierzby białej. Ze względu na rozpuszczalność w tłuszczach ma także duże powinowactwo do sebum, dzięki czemu posiada lepszą zdolność do przenikania przez warstwę hydrolipidową naskórka. Umożliwia to działanie kwasu w ujściach aparatu włosowo-łojowego (“porach”) i oczyszczanie ich. W związku z tym jest to związek skuteczny przy problemach z zaskórnikami oraz nadmierną produkcją sebum. Jest szczególnie polecanym składnikiem w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Dzięki właściwościom antybakteryjnym zapobiega powstawaniu wyprysków. Ponadto wykazuje właściwości złuszczające, dzięki czemu reguluje keratynizację. Kwas ten nie jest wskazany u osób z alergią na salicylany.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu

Ograniczenia
Maksymalne stężenie 2%, w produktach spłukiwanych do włosów 3%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel