Ricinus Communis (Castor) Seed Oil

Nazwa INCI

Ricinus Communis (Castor) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej rycynowy / olej rącznikowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty o dużej zawartości kwasu rycynolowego. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest kompatybilny z lipidami naskórka, dzięki czemu działa dogłębnie. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające duży połysk. Wzmacnia włosy i rzęsy, przyciemnia je i pogrubia, a także poprawia sprężystość. Wspomaga równomierne rozproszenie pigmentów w kosmetykach, a także poprawia ich przyczepność do skóry. Może służyć również jako rozpuszczalnik dla innych składników.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta lub bezbarwny
  • duża lepkość
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Grudzień  2020

Polecane

 Mohani - Olej Rycynowy 100% - 100ml

Mohani - Olej Rycynowy 100% - 100ml

13,00 zł 650 pkt.
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel