Ribes Nigrum (Black currant) Seed Oil

Nazwa INCI

Ribes Nigrum (Black currant) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion czarnej porzeczki


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Lekki olej charakteryzujący się dużą zawartością NNKT, w tym kwasu gamma-linolenowego oraz kwasu stearydynowego. Wykazuje działanie łagodzące i przeciwzapalne, zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia skóry, wspomaga gojenie i regenerację, wzmacnia barierę lipidową naskórka oraz działa antyoksydacyjnie. Jest emolientem, tworzy na powierzchni skóry film, który chroni przed utratą wilgoci. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji cery suchej, podrażnionej, dojrzałej, a także skłonnej do trądziku.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa zielona lub zielono-brunatna
  • charakterystyczny, lekko owocowy zapach
  • wrażliwy na wysoką temperaturę


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel