Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil

Nazwa INCI

Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z pestek granatu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient o dużej zawartości kwasu punikowego (Omega-5), który odpowiada za działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu hamuje procesy starzenia oraz procesy zapalne zachodzące w skórze. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Wspomaga gojenie i regenerację, a także działa łagodząco. Polecany do skóry dojrzałej, suchej, skłonnej do zaczerwienień i stanów zapalnych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta lub czerwonawa
  • charakterystyczny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel