Propolis Extract

Nazwa INCI

Propolis Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z propolisu, Kit pszczeli


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwdrobnoustrojowy
  • składnik przeciwzapalny
  • składnik łagodzący


Działanie w Kosmetyku

Propolis jest substancją utworzoną z żywicy roślin, wydzieliny pszczół, wosku pszczelego i pyłku. Składa się z wielu substancji aktywnych, dlatego wykazuje skuteczne działanie biologiczne, m.in. antyseptyczne, łagodzące i przeciwzapalne, dlatego często jest wykorzystywany w kosmetykach do skóry podrażnionej, trądzikowej, zaczerwienionej i wymagającej regeneracji.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • dobrze rozpuszczalny w etanolu
  • barwa od żółtego do ciemnobrązowego
  • poniżej temperatury 20°C kruche ciało stałe, a powyżej tej temp. lepka ciecz
  • charakterystyczny zapach i smak


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel