Propanediol

Nazwa INCI

Propanediol


Nazwa Zwyczajowa

Propanediol / Glikol roślinny


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • konserwant
  • rozpuszczalnik
  • promotor przenikania
  • poprawia pianotwórczość oraz stabilizuje pianę


Działanie w Kosmetyku

Propanediol, dzięki małej cząsteczce z łatwością wnika w głąb naskórka, poprawiając poziom jego nawilżenia. Wpływa, to również na poprawę zdolności przenikania składników aktywnych. Dodatkowo rozpuszcza składniki hydrofilowe stałe oraz ekstrakty, ułatwiając ich wchłanianie oraz poprawiając stabilność. Nie jest komedogenny. Poprzez zdolność wiązania wody, zapobiega wysychaniu mas kosmetycznych. Posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, utrzymując trwałość mikrobiologiczną produktów. W zależności od produktu może pełnić rolę konserwantu lub wspierając działanie innego konserwantu. W kosmetykach myjących pobudza tworzenie piany oraz ją stabilizuje.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka, oleista ciecz
  • bezbarwna i bezwonna
  • rozpuszczalna w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel