Polymethyl Methacrylate

Nazwa INCI

Polymethyl Methacrylate


Nazwa Zwyczajowa

PMMA / Polimetakrylan metylu


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik wygładzający
  • składnik filmotwórczy


Działanie w Kosmetyku

Nieporowate mikrosfery polimerowe o różnej wielkości cząstek. Dobrze załamują światło, dzięki czemu optycznie wygładzają strukturę skóry, zmniejszają widoczność drobnych zmarszczek i innych nierówności skóry. Poprawiają właściwości sensoryczne oraz aplikacyjne kosmetyków, pozostawiając jedwabiste wykończenie. Posiadają niską zdolność absorpcji (wchłaniania) oleju, dzięki czemu mogą być stosowane również w produktach do cery suchej. Składnik stosowany jest często w kremach z filtrem, ponieważ pomaga utworzyć jednolity film ochronny na powierzchni skóry. Jest to także składnik topów na lakier hybrydowy – nadaje połysk i wygładza ewentualne nierówności. Może wywoływać alergie kontaktowe u osób nadwrażliwych na akrylany, ale jest to kwestia bardzo indywidualna.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • bezwonny


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2021

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel