Phenoxyethanol

Nazwa INCI

Phenoxyethanol


Nazwa Zwyczajowa

Fenoksyetanol


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Składnik o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Jest skutecznym konserwantem w szerokim zakresie pH. Według najnowszych badań, składnik jest bezpieczny nawet w produktach kierowanych dla dzieci. Wykazuje niski potencjał alergizujący.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna lub lekko żółta, lepka ciecz o charakterystycznym zapachu
  • rozpuszczalna w wodzie, alkoholach i tłuszczach

Ograniczenia
  • maksymalne stężenie 1%


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020
    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel