Petrolatum

Nazwa INCI

Petrolatum


Nazwa Zwyczajowa

Wazelina


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Jest mieszaniną węglowodorów otrzymywaną z ropy naftowej. Ma działanie emoliencyjne i tworzy nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną na skórze. Jest składnikiem bardzo stabilnym chemicznie, mało reaktywnym i nie wnika w naskórek, dlatego uważa się ją za składnik niedrażniący i nieuczulający. Często stosowana w pomadkach do ust lub w balsamach natłuszczających.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • maziste ciało stałe
  • biała
  • bezwonna
  • temperatura topnienia 30-45°C


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel