Pentylene Glycol

Nazwa INCI

Pentylene Glycol


Nazwa Zwyczajowa

Glikol pentylenowy


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • promotor przejścia
  • solubilizator
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Lekki glikol, który poprawia poziom nawodnienia skóry (jest humektantem). Stosowany jest jako solubilizator i rozpuszczalnik np. w przypadku różnych ekstraktów roślinnych, a także jako substancja wspomagająca system konserwacji (pozwala używać mniejszych stężeń innych konserwantów). Wykazuje właściwości nawilżające i zwiększa skuteczność innych składników aktywnych stosowanych w preparatach kosmetycznych – jest promotorem przenikania. Czasami stosuje się go zamiast gliceryny, ponieważ jest skuteczniejszy w mniejszym stężeniu, ale droższy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna ciecz
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel