Paraffinum Liquidum

Nazwa INCI

Paraffinum Liquidum


Nazwa Zwyczajowa

Olej parafinowy, olej mineralny


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • plastyfikator – zmniejsza kruchość kosmetyku
  • składnik nadający połysk


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest mało reaktywna chemicznie, stabilna w preparatach kosmetycznych i nie wnika w naskórek. Z tego też powodu polecana jest w przypadku skóry wrażliwej, nadreaktywnej, alergicznej. Stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Często spotyka się ją w oliwkach, balsamach i kremach do skóry suchej i atopowej. Używana jest też jako plastyfikator sztyftów lub jako baza do rozpuszczania w niej innych substancji hydrofobowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwna
  • stabilna, mało reaktywna chemicznie
  • hydrofobowa


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel