Panthenol

Nazwa INCI

Panthenol


Nazwa Zwyczajowa

Pantenol, Prowitamina B5


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • substancja przeciwzapalna
  • substancja regenerująca


Działanie w Kosmetyku

Pantenol jest substancją nawilżającą, poprawia zdolność do wiązania wody. Tworzy także film na skórze, stymuluje odnowę komórek i działa regenerująco. Wspomaga gojenie ran, łagodzi podrażnienia i stan zapalny. Stosowany na włosy działa nawilżająco, ułatwia rozczesywanie, przyspiesza wzrost. Dobrze wnika w naskórek i włosy, gdzie ulega przemianie do aktywnej witaminy B5. Często jest wykorzystywany w produktach do skóry wrażliwej, suchej, podrażnionej oraz po opalaniu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz
  • przezroczysty
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie , alkoholu i glikolu propylenowym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel