Oryza Sativa (Rice) Bran Wax

Nazwa INCI

Oryza Sativa (Rice) Bran Wax


Nazwa Zwyczajowa

Wosk z otrębów ryżowych


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • regulator konsystencji


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest doskonałym substytutem wosku pszczelego lub innych wosków (np. Carnauba i Candelilla). Stabilizuje, poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków i wpływa na ich konsystencję. Stosowany jest w szminkach, tuszach do rzęs i woskach do stylizacji włosów. Może być także modyfikatorem reologii – zwiększa lepkość kosmetyku (zagęszcza). Sproszkowany wosk wykorzystywany jest jako bardzo łagodny środek złuszczający.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa żółta
  • wysoka temperatura topnienia
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel