Niacinamide

Nazwa INCI

Niacinamide


Nazwa Zwyczajowa

Niacynamid / Witamina B3


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik aktywny
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Aktywna formą witaminy B3. W produktach do włosów zwiększa ich sprężystość, nadaje połysk oraz poprawia strukturę, a te przeznaczone do skóry głowy skutecznie walczą z łupieżem oraz zapobiegają nadmiernemu wypadaniu, dzięki poprawie ukrwienia. W przypadku stosowania w produktach do pielęgnacji skóry reguluje pracę gruczołów łojowych oraz działa przeciwzapalnie, co wpływa korzystnie na pielęgnację skóry trądzikowej. Hamuje również przenoszenie melanosomów do keratynocytów naskórka, a tym samym indukuje rozjaśnienie skóry. Spowalnia procesy starzenia, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały, krystaliczny proszek, podobny do igieł
  • praktycznie bezwonny
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel