Madecassoside

Nazwa INCI

Madecassoside


Nazwa Zwyczajowa

Madekasozyd


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik łagodzący
  • składnik regenerujący


Działanie w Kosmetyku

Madekasozyd to triterpenowa saponina wyizolowana z wąkroty azjatyckiej (Centella Asiatica). Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, łagodzące i regenerujące. Przynosi ulgę cerze wrażliwej, zaczerwienionej, atopowej i trądzikowej (hamuje wydzielanie cytokin prozapalnych). Hamuje syntezę melaniny, wykazuje znaczący wpływ na poprawę nawilżenia skóry (zwiększa wydzielanie hialuronianu w fibroblastach skóry oraz zapewnia aktywność białek, które zwiększają uwodnienie warstwy rogowej). Niektóre badania wskazują na działanie anti-aging i wpływ na syntezę kolagenu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały proszek
  • rozpuszczalny w wodzie
  • bezwonny


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel