Hydroxyethylcellulose

Nazwa INCI

Hydroxyethylcellulose


Nazwa Zwyczajowa

Hydroksyetyloceluloza


Funkcja w Kosmetyku

  • modyfikator reologii – zagęstnik
  • stabilizator
  • lepiszcze


Działanie w Kosmetyku

Substancja higroskopijna, wiążąca wodę, która wykazuje właściwości zagęszczające. Reguluje konsystencję kosmetyku, a dodawana do emulsji lub zawiesin stabilizuje je. W kosmetykach myjących może być używana jako stabilizator piany. Tworzy film na powierzchni skóry lub włosów. Może być także dodawana do antyperspirantów jako składnik pochłaniający pot. Jest łatwa do formułowania, ponieważ wykazuje się dużą stabilnością w szerokim zakresie pH, kompatybilna z większością składników i dobrze rozpuszczalna w wodzie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalna w wodzie
  • niejonowa


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel