Homosalate

Nazwa INCI

Homosalate


Nazwa Zwyczajowa

Salicylan homomentylu


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UV (UVB)


Działanie w Kosmetyku

Filtr organiczny. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (w zakresie 300-310nm, czyli UVB). Często używa się go wspomagająco z innymi filtrami przeciwko UVB np. z benzofenonami, ponieważ stosowany samodzielnie wykazuje zbyt słabą ochronę. Dobrze nadaje się także do rozpuszczania w nim innych, stałych filtrów UV.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • barwa jasnożółta lub lekko brązowa
  • lepka ciecz
  • rozpuszczalny w fazie olejowej

Ograniczenia
Maksymalne dopuszczalne stężenie w kosmetykach to 10%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel